Icke-medicinsk smärtlindring - Deorum ars - Smärta-Dolor Institutet
Headlines News :

La Paz es el futuro de Colombia

.
Home » , , , » Icke-medicinsk smärtlindring

Icke-medicinsk smärtlindring

När förlossningen sätter igång finns det flera smärtlindringsmetoder som du kan använda hemma. 
Psykoprofylax

Psykoprofylax metoden har fått ett uppsving senaste åren igen. Metoden går ut på att kvinnan och hennes partner lär sig att andas på ett sätt som gör att hon samtidigt slappnar av. Man lär sig att koncentrera sig och får ett redskap, andningen, som gör att det går lättare att hantera smärtan. För att metoden ska fungera bra behöver man träna innan förlossningen. Psykoprofylax metoden lärs ut på vissa mödravårdscentraler samt genom privata kursarrangörer.

Dusch och bad och värme


Värmen i kombination med vattnets mjuka massage kan ge smärtlindring. Om man har ett badkar hemma kan det vara skönt att ligga i varmt vatten samtidigt som handduschen används som massage på de områden smärtan känns mest. Man kan ligga i badet länge om det känns bra, det är dock viktigt att tänka på att dricka eftersom det inte känns om man svettas. Om fostervattnet gått rekommenderas man att avstå från bad och istället sitta i duschen. Vetekuddar eller varmvattenflaskor kan med fördel användas på både rygg och mage. Det lindrar smärtan.

Massage

Många kvinnor upplever att det är skönt med massage under värkarna. Ofta hjälper det att få massage i ryggslutet och ut mot höfterna. Försiktiga smekningar under magen kan också vara skönt. När man rör huden frisätts det hormon som framkallar värkarna, oxytocin. Det kan göra att värkarbetet blir mer effektivt. På samma sätt kan det underlätta om kvinnan är uppe och rör sig under värkarbetet. Det gör ofta att värkarna känns lättare att hantera samtidigt som förlossningen går fortare framåt.

TENS


Genom att fästa självhäftande plattor över de områden där smärtan sitter, ofta rygg eller ljumskar, och sedan koppla svag elektrisk ström kan man avleda smärtan. Det fungerar därför att nerverna som finns i huden är snabba medan de som leder smärtan från livmodern är långsamma. Genom att stimulera nerverna i huden kan man hindra att smärtimpulserna från livmodern når hjärnan och därigenom dämpa smärtan. TENS kan man hyra på vissa mödravårdscentraler, sjukvårdsbutiker eller genom sjukgymnaster. De flesta förlossningsavdelningar har även att låna ut när man blivit inskriven där.
Ingen av ovanstående metoder har några biverkningar och de kan alla användas hemma och förstås även på sjukhuset.

Akupunktur


Detta är en icke-medicinsk metod som erbjuds när du kommer till förlossningen. Akupunktur kan man använda för en mängd olika saker. Vid förlossningen är de vanligaste användningsområdena smärtlindring och avslappning. Akupunktur är även en bra metod mot illamående under förlossningen. På de flesta förlossningskliniker finns det barnmorskor som har utbildning i att ge akupunktur.
Nålarna som är mycket tunna sätts på ett stort antal platser på kroppen. Det kan vara allt från högst upp på huvudet till lilltån, platsen beror på vilken effekt man vill uppnå. Den vanligaste effekten är att kvinnan känner att smärtan dämpas, pausen mellan värkarna känns längre, hon kan även känna sig mer avslappnad och lugnare efter akupunktur. Vissa känner inge större skillnad. Man kan inte på förhand veta om det kommer att fungera, men eftersom det inte finns några direkta biverkningar kan det vara värt att prova.

Sterila kvaddlar

Detta är en icke-medicinsk metod som erbjuds när du kommer till förlossningen. Kvaddlar är ett sätt att lura kroppens smärtledningssystem som fungerar på samma sätt som vid TENS. Kvaddlarna ges genom att man injicerar en liten mängd sterilt vatten under huden. Kvinnan visar var smärtan sitter, ofta bak på ryggen eller under magen. Sedan ges ungefär fyra injektioner på de platser kvinnan angivit smärtan. Själva sticket gör ont, men den smärtan släpper efter en knapp minut. Många kvinnor upplever att smärtan helt försvinner från det området där sprutan givits. Det har ingen påverkan för själva förlossningsförloppet eller på barnet.  Den nackdel vissa kvinnor uppger är att de tycker den gör ont att få. Den smärtlindrande effekten sitter i ungefär en timme. Man kan upprepa behandlingen obegränsat antal gånger. 
Share this article :

0 comentarios:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. Deorum ars - Smärta-Dolor Institutet - All Rights Reserved
Original Design by Creating Website Modified by Adiknya